Hastane bebek doğum odası süslemesinde tüm hazırlıkların kusursuz olması gerektiğini düşünürken gözden kaçırdığınız bir şeyler olabilir. Doğum yapmış anneler ve tecrübelerinden faydalanarak yenidoğan bebek odası süslemesinde yapılan 5 yanlışı sizler için derledik.
İçindekiler
Hastane odasının süslemesinde balonlar kullanılması
Nedir bunlar? Tabi ki de doğum günlerinin ve oyunların vazgeçilmezi olan balonlar, çocukların eğlenmesi ve zaman geçirmesi için oldukça güzel bir materyaldir. Hastane doğum odası süslemesinde oldukça sık kullanılan renkli ve şekilli balonların doğum odasının içinde kullanılmaması gerekmektedir. Balonlar; odadaki sıcaklık değişimleri veya ufak darbeler ile oldukça kolay patlayabilir.Bu nedenle ani bir ses ve etrafa saçılan balon parçaları dinlenmesi gereken anne ve bebeğini olumsuz etkileyebilir.
Yeni doğan bebekler doğumdan sonra seslere oldukça duyarlı ve hassastırlar. Yeni doğum yapmış bir anne de yorgun ve duyarlıdır. Oda içinde yaşanacak herhangi bir patlama sesi hem bebeği hem de anneyi tedirgin edebilir.
Uçan Balonlar Kullanılabilir mi?
Süsleme malzemeleri satan yerlerden, kırtasiyelerden oldukça kolay temin edilebilen uçan balonlar da vardır. Uçabilmesi için içlerinde kokusuz, renksiz ve kolay tepkimeye girmeyen uçucu gaz helyum bulunur. Helyum gazının maliyetli olması nedeniyle merdiven altı diye tabir edilen mekanlarda zararlı gazlar ile doldurularak uçucu hale getirilerek satışı yapılabiliyor. Bu nedenle helyum balonlar süslemelerde kullanılmamalıdır. Görsellik ve süslemeye önem verirken öncelik sağlık ve güvenlik olmalıdır.
Ayrıca evde sirke ve karbonat kullanılarak da uçan balon yapılabiliyor. Bu balonlar patladığında ortalığa oldukça ağır bir koku yayılabileceğinden oda içi, kapalı mekan süslemelerinde kullanılmamalıdır.
Yenidoğan odasının içinin fazla malzeme ile doldurulması
Hastane doğum odasının amacı anne ve bebeğin dinlenmesi, ilk tetkiklerin rahat ve güvenle yapılmasıdır. Bu nedenle oda içinin fazladan masa, valiz ve süsleme eşyaları vb. ile doldurulmaması gerekmektedir. Anne ve anneye yardımcı olanların kolaylıkla oda içinde dolaşabilmeleri, annenin ağrılarını azaltacak, rahatlatacak egzersiz ve kısa yürüyüşlerde bulunabilmesi, bebeğin gazını çıkarmak ve sırtını sıvazlamak için alan gerekecektir.
Hediyelik ve ikramlıkların yer aldığı masanın anne ve bebek yatağına yakın konumlandırılması
Ziyaretçileriniz için özenle hazırlanan ikramlıklar anne ve bebeğin yatağından uzak olmalıdır. Hasta ziyaretinin kısası makbuldür. Özellikle de doğumlarda anne ve bebeği yormadan ziyaretleri kısa tutmak faydalı olacaktır. Bu nedenle ikramlıkların kapıya yakın bir yere konulması hem ziyaretçileri uğurlamak ve de ziyareti kısa tutmaları gerektiğini hatırlatmak için bir yöntemdir. Ayrıca kokulu taş, mum, lavanta kesesi gibi hediyeliklerden yayılan kokular bebeği rahatsız edebilir.
Fazla ışıklı süslemelerin kullanılması
Doğum odası süslemesinde fazla ışık yayan, göz alıcı süslemelerin kullanılması uygun değildir. Doğum sonrası verilen ağrı kesici ilaçlar, sezaryen doğum ise narkozun etkileri ve yorgunluk nedeniyle annede baş ağrısı görülebilir. Baş ağrısı olan anne ışıklara oldukça duyarlıdır. Yenidoğan bebek de henüz karanlık ortamdan çıkmış olması sebebiyle yoğun ve zararlı ışıklara maruz kalmamalıdır. Bu nedenler göz önünde bulundurularak ışık şiddeti yüksek şerit led, peri led ışıklar veya bu ışıkların direk göze yansıyacak şekilde konumlandırıldığı pano ve oda süslemelerinin kullanılmaması gerekir. Bunun yerine loş olan direk göze yansımayan ışıklı süs ve süslemelerin kullanılması daha faydalı olacaktır.